Slootjessafari: een leuke en leerzame les

Afgelopen week heeft onze medewerker Jack een aantal klassen meegenomen op slootjessafari. Op vrijdagochtend 3 juli 2020 nam hij de leerlingen van groep 3 van basisschool De Horizon mee. Samen met Jack en de juffen, gingen de kinderen op pad om te zien wat er allemaal leeft in de slootjes rondom de school. En dat was veel meer dan ze van te voren hadden gedacht!

Bootsmannetjes en andere spannende waterdiertjes werden door de leerlingen gevangen tijdens de zoektocht. Ze konden de beestjes goed bekijken in de loeppotjes en zelf opzoeken wat voor beestje er gevangen was via zoekkaarten. Jack kon de leerlingen van alles vertellen over de gevangen beestjes. Aan het einde van de les, werden de waterbeestjes weer terug gezet in de sloot en werd er nagepraat in de klas over alle vondsten.

“Bedankt voor een superleuke les! De kinderen waren erg betrokken en vonden een boel diertjes. Zelfs toen het begon te regenen, wilden ze nog niet naar binnen.Meester Jack kon veel vertellen over de waterdiertjes die de kinderen vingen. Met de loep-potjes uit de leskist konden de kinderen ze goed zien. Met de zoekkaarten konden ze zelf opzoeken welk diertje ze gevangen hadden. Tijdens de nabespreking in de klas, vertelde de meester nog van alles over welke dieren ze gezien hadden en wat er zo bijzonder was aan ze. Helaas moest de meester weer weg, maar de kinderen hadden nog wel uren naar hem kunnen luisteren, zo geboeid waren ze. Het was een ontzettend leuke les, zéker voor herhaling vatbaar. Dus…. volgend jaar hopelijk weer! ”

Merel Kielema – van der Kruk, leerkracht groep 3 De Horizon

“Wat waren de kinderen goed bezig vandaag. Groep 3 begon enthousiast met de les en luisterde heel goed naar de instructie van meester Jack. Met een schepnet gingen de kinderen in de sloot waterdiertjes opscheppen en met een zoekkaart zoeken ze uit hoe de beestjes heten. Terug in de klas, keken de kinderen nog naar foto’s van waterdiertjes en door deze beestjes kwamen ze te weten hoe schoon het water is. Het was een leuke en leerrijke ervaring voor de kinderen geweest.”

Joyce Doelsamsoedi, leerkracht groep 3 De Horizon

Ook een slootjessafari doen met de klas? Klik hier voor meer informatie