De Papaver beschikt over drie prachtige tuinen die allemaal met zorg en liefde door onze tuinvrijwilligers deskundig worden onderhouden. In onze tuinen staan honderden verschillende soorten planten. Het hele jaar door zijn er wel bloeiende planten te zien. De tuinen vormen een inspiratiebron voor je eigen tuin of balkon. Kom vooral langs om te genieten en geïnspireerd te raken!

Het Voedselbosje

Aan de voorkant ligt het voedselbosje ofwel de ‘permacultuurtuin’. In deze tuin wordt de natuur zoveel mogelijk nagebootst. Het is een manier van tuinieren waarbij je met de natuur werkt om een gezond ecosysteem te ontwikkelen. Waar het in de traditionele tuin gaat over afzonderlijke planten, wordt in de permacultuurtuin nagedacht over het combineren van planten die elkaar en de kwaliteit van de bodem versterken. Ook moet een goede combinatie van planten nuttige dieren en insecten aantrekken. Voordelen voor mens én natuur dus.

In de achtertuin van De Papaver bevinden zich de kruidentuin, een verhoogde tuin en daaromheen nog diverse borders met aantrekkelijke planten, struiken en bomen.

Kruidentuin

In de kruidentuin tref je kruiden aan die in het heden en verleden allerlei toepassingen kennen, zoals geneeskrachtige kruiden, kruiden voor in de keuken, voor het verven met planten, het maken van cosmetica en nog veel meer. We maken en verkopen balsems en oliën met kruiden uit deze tuin.

In de kruidentuin wordt natuurlijk en biologisch gewerkt, met een voorkeur voor inheemse planten. Op deze manier ondersteunen we de flora en fauna in Nederland. Veel insecten, bijen en vlinders zijn voor hun voortplanting en voedsel afhankelijk van inheemse plantensoorten.

Rondom de vakken is een vlinderborder, waarin waardplanten staan. Rupsen zijn vreselijk kieskeurig: ze lusten vaak maar enkele soorten planten. Deze planten noemen we waardplanten. Ze zijn onmisbaar in een vlindervriendelijke tuin. Iedere vlindersoort heeft zo zijn eigen voorkeur.  De nectar vinden de vlinders overal in onze tuinen.

Verhoogde tuin

De verhoogde tuin bevat planten die je kan ruiken, proeven en voelen. Denk aan verschillende soorten munt, zoals chocolademunt en Marokkaanse munt, en aan zachte planten als ezelsoor. De tuin is ook voor minder valide personen in een rolstoel of scootmobiel goed te bekijken.

Tegenover de bijenkasten langs deze tuin bevinden zich plantenborders voor insecten, solitaire bijen en honingbijen.  

Plantjes en zaden

Bijna het hele jaar door kan je ook plantjes en zaden uit onze tuin kopen. Ze worden zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen gekweekt. Hier vind je onze actuele zadenlijst:

Zadenlijst met waardeaanduiding voor bijen en vlinders 2024

Klimaatadaptieve tuin

In onze tuinen kun je ook inspiratie opdoen voor een klimaatadaptieve tuin. Door klimaatverandering wordt ons klimaat warmer, droger en we krijgen meer last van hoosbuien. Je tuin en je omgeving kan je daarop aanpassen. Hoe precies? Loop de klimaatroute in onze tuin of ga voor meer informatie naar klimaatmaatdelft.nl.