Zwerfafval

Zwerfafval is een verzamelwoord voor een heleboel soorten afval op straat. In Nederland bestaat zwerfafval vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes. Een kenmerk van zwerfafval is dat het niet, of pas over zeer lange tijd, afbreekbaar is.
Zwerfafval op land en in water zorgt voor ergernis (het staat altijd in de irritatie-top-3), het trekt ongedierte aan en het opruimen kost honderden miljoenen euro’s per jaar. Bovendien is zwerfafval slecht voor mens, dier en natuur: het kan de bodem vervuilen, dieren eten het op of raken er in verstrikt, en zeedieren zoals mosselen en garnalen kunnen microplastics opslaan in hun weefsel waardoor het in de voedselketen terecht komt. Een vieze buitenruimte zorgt ook voor een minder sociaal en veilig gevoel, het tast de positieve beleving van het buiten zijn aan.

Wil jij ook iets doen? Doe dan mee met een zwerfafval opruimactie of organiseer zelf een opruimactie. Daarnaast hebben we nog meer mogelijkheden voor individuen, bedrijven en scholen en verenigingen.

Individu: meld je aan als Supporter van Schoon

Bedrijf: word Supporter van Schoon met jouw bedrijf

School of vereniging: organiseer een opruimactie en vraag ons naar de mogelijkheden om opruimmaterialen in bruikleen te krijgen.

Kijk wat we nog meer doen