Supporters aan het woord

Wilma en Erik, bewoners van de flat.

Dit keer mochten wij langs bij Wilma en Erik. Ze wonen in een flat aan de Isaac da Costalaan en zetten zich in voor een schone buurt.

Jullie organiseren opruimacties voor bewoners van jullie flat. Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

Het viel ons op dat er rondom onze flat veel zwerfafval ligt. Wij willen een schone en veilige omgeving voor iedereen en we dachten: we gaan het gewoon opruimen. We zijn met handschoenen begonnen en via De Papaver hebben we extra opruimmaterialen zoals afvalgrijpers ontvangen.

Hoe gaat het tot nu toe?

We zitten nog heel erg in de opstartfase. Door de zomervakantie is het nog niet gelukt om veel gezamenlijke acties te organiseren. We willen ook echt een cultuuromslag maken, zodat bewoners zelf inzien dat het niet normaal is om afval op straat te gooien. De kinderen zijn de bewoners van de toekomst, dus we vinden het heel belangrijk dat zij meekrijgen hoe aangenaam een schone omgeving is. Vaak zien we dat kinderen wel willen meehelpen met opruimen, maar dat ook de ouders nodig zijn om ons project tot een succes te maken.

Zien jullie al verschil met hoe het hiervoor was?

Onze achtertuin is opgeruimd en dit is gelukkig zo gebleven! Aan de voorkant van onze flat ligt helaas nog steeds veel zwerfafval. Erik loopt elke avond een ronde om al het zwerfafval op te ruimen, maar het zou heel fijn zijn als meer ouders actief meedoen zodat er gerouleerd kan worden.

Hoe gaat jullie dit aanpakken?

We willen kinderen en ouders nog meer het gevoel geven dat hun hulp ertoe doet, en dat het echt wordt gewaardeerd als ze meehelpen om de buurt op te schonen.

We hebben veel idee├źn om onze flatbewoners meer te betrekken bij onze acties, maar hiervoor hebben we eigenlijk meer hulp nodig vanuit de gemeente.

Hebben jullie nog tips voor andere flats die ook opruimacties willen organiseren?

Hang veel posters op in de flat, zodat het goed zichtbaar is wanneer er een opruimactie is. En zorg ervoor dat er een vaste dag is waarop de actie plaatsvindt. Ook is het handig als je een aanmeldformulier hebt waarop mensen zich in kunnen schrijven. En natuurlijk: geef niet op! Het kost tijd om zoiets als dit op te zetten en goed te laten draaien.