De hommel

Kent u de wolharige neushoorn? In ieder geval niet levend, want die is uitgestorven. Maar wat heeft dat nou met de hommel te maken?
Wel, de hommel is een bij, alleen met wat meer haar. Van de 360 bijensoorten in Nederland is er één door de mens gefokt: de honingbij. De andere 359 zijn wilde bijen en daarvan zijn er 29 hommel. Zoals de aardhommel, tuinhommel, steenhommel, akkerhommel.

Van de hommels overleeft alleen de koningin de winter. Die verstopt zich ergens. Zodra het kan gaat zij aan de slag om een nest te maken. Soms is dat ondergronds, soms in een holte van een boom of een bouwwerk. In het begin moet die koningin alles alleen doen. Maar het zijn ‘sociale bijen’, zodra de eerste eitjes uitgegroeid zijn tot werkster, heeft ze hulp. Dan legt ze alleen nog maar eitjes.
Omdat die koningin heel vroeg in het jaar al aan de slag moet, zijn dus ook vroege bloeiers zoals krokus en winterakoniet vreselijk belangrijk.

Veel wilde bijen, ook de hommels, hebben sterk verschillende eigenschappen. Zo zijn er hommels met een korte of een lange tong. Die hebben allemaal andere planten nodig om aan hun dagelijkse portie nectar te komen. En dat geldt natuurlijk ook omgekeerd, zonder de juiste bij wordt een plant niet bestoven. Dan sterft hij uit.
Zonder al die hommels en andere bijen dus geen biodiversiteit. En zonder de juiste leefomstandigheden gebeurt er hetzelfde als tienduizend jaar geleden met de wolharige neushoorn. Dan sterft de hommel uit, net als de andere wilde bijen. En daarmee ook heel veel planten.

In het kader van verder onderzoek is er de Nationale Bijentelling. Doet u mee op 18 en 19 april?
Plant u vroeg bloeiende bollen? Neem dan s.v.p. de gifvrije!

Tekst en foto: EJB