Het niet zo lieve lieveheersbeestje

 Je hebt ze vast wel eens geteld: de stippels van een lieveheersbeestje. De stippels zeggen niets over de leeftijd van dit kevertje. Dit lieveheersbeestje zou dan al 7 jaar zijn, terwijl ze maar ongeveer 1 jaar oud worden.  

Het zevenstippelig lieveheersbeestje want zo heet deze soort, is één van de 60 soorten lieveheersbeestjes die in Nederland voorkomen. Het diertje wordt ook wel kapoentje (zoals in het Sinterklaasliedje), koekediefje of boterbeestje genoemd. ‘Kapoentje’ betekent schurk of deugniet en dat zou beter bij dit diertje passen dan lieveheersbeestje, want hij is nogal vraatzuchtig, vooral bladluizen lust hij rauw. De naam lieveheersbeestje verwijst naar de maagd Maria, de moeder van Jezus. Maria wordt vaak afgebeeld in rode kleding, waarschijnlijk als verwijzing naar het bloed van Jezus, en ze wordt geassocieerd met het getal zeven, vanwege de zeven vreugden en de zeven smarten die ze doormaakte (bron: Taalunie). 

De larve van een lieveheerstbeestje ziet er trouwen heel anders uit dan het volwassen exemplaar en lust net zo graag bladluizen. Heel fijn dus om deze diertjes in je tuin te hebben! Ze eten er honderden! 

Tekst: Cora Cox 

Foto: EJB