Eerste klimaatmaten in Delft actief

“Guerilla-gardener” Mick en initiatiefnemer van de actie ‘Tegel eruit, plant erin’;  Fieke en haar buurtgenoten die het pleintje Hartjesveld vergroenen; Linda actief met onder andere buurtcomposteren en de circulaire tuinplantenbieb en Ylva die haar betegelde achtertuin omtovert naar een Tuiny Forest. Allemaal Delftse bewoners die hun leefomgeving aanpassen zodat deze, de steeds vaker voorkomende hevige regenbuien en periodes van droogte, beter aankan. Hoe zij dat doen en hoe andere bewoners in Delft hun huis klimaatbestendig kunnen maken, is te lezen op het vandaag gelanceerde online platform Klimaatmaatdelft.nl. Een samenwerking van Duurzaamheidscentrum De Papaver en de gemeente Delft om de kwaliteit van de leefomgeving in Delft te vergroten.

DE KLIMAATMAAT

Hoe doe je dat: hoe kun je jouw huis klimaatbestendig maken? Hoe pak je dit aan: waar begin je, wat kost het en wie kan jou daarbij helpen? Vragen waar veel bewoners in Delft tegenaan lopen. DE KLIMAATMAAT geeft persoonlijk én via het online platform informatie en advies over wat je kunt doen om je buitenruimte klimaatbestendig te maken, biedt inspiratie, ondersteunt initiatieven, organiseert acties en brengt je in contact met lokale klimaatmaten: bewoners, bedrijven en organisaties die kunnen helpen met hun kennis, ervaring en het gáán doen.

We merkten dat inwoners van Delft hun buitenruimte wel klimaatbestendig willen maken maar weerhouden worden om aan de slag te gaan door praktische vragen en hulp. De Klimaatmaat biedt antwoord. Idee is dat we de kennis en ervaring die er in de stad is, van zowel bewoners als professionals, benutten om andere bewoners te helpen om aan de slag te gaan.” Annie Breeuwsma, projectleider DE KLIMAATMAAT

PLUK DE VRUCHT

Het klimaatbestendig maken van je huis levert nog meer voordelen op, denk aan gratis water, eten uit eigen tuin, natuurlijke verkoeling van je huis en meer leven in de tuin. Meer groen in de stad verhoogt de kwaliteit van de leefomgeving en het welzijn van de Delftenaren. Tegelijk help je zo de natuur terwijl we Delft samen klimaatbestendig maken.

DELFT KLIMAATBESTENDIG IN 2050

Met de klimaatadaptiestrategie werkt de gemeente aan een Klimaatbestendig Delft in 2050. Samenwerken met bewoners en bedrijven is hierbij nodig want meer dan 50% van de grond is privébezit. Het lijkt misschien dat een individuele actie geen verschil maakt maar sámen kan wel degelijk verschil gemaakt worden. Een klimaatbestendig Delft is uiteindelijk het resultaat van alle inspanningen – klein en groot. Kom ook in actie. Laat je inspireren op het online platform: www.klimaatmaatdelft.nl.

Voor vragen kan je contact opnemen met Annie Breeuwsma, annie@papaverdelft.nl.