Delftse deelname NK Tegelwippen op stoom

“Wij zijn hartstikke blij met ons geveltuintje! Speciaal voor de bijen hebben we er planten geplant waar bijen blij van worden. Bedankt voor het organiseren van deze super leuke actie!” – Margot

Delftse deelname NK Tegelwippen komt op stoom
Afgelopen zaterdag wipten bewoners van de Hof van Delft wijk massaal tegels. Op twee locaties in de wijk, in het Westerkwartier én de Olofsbuurt, werden in totaal ruim 1550 tegels ingeleverd! Dat is een ongekend succes wat Delft helpt scoren op het NK-Tegelwippen. Dit succes is mede te danken aan de inzet van initiatiefnemers en bewoners van de wijk Mike Reuser, Tineke Meerman en Marloes Gout. Samen met De Klimaatmaat organiseerden zij de actie ‘Tegel eruit, plant erin’ waarbij bewoners gratis hun tegels kunnen afvoeren en in ruil voor de tegel een plantje terug krijgen. Dit doen zij in navolging op Mick en de ‘Tiny House Community Het Pionierskwartier ‘die de actie eerder in respectievelijk Vrijenban en Voorhof organiseerden.

Actie ‘Tegel eruit, plant erin’ in alle Delftse wijken
De actie ‘Tegel eruit, plant erin’ zal in de periode van het NK-Tegelwippen, t/m 30 september, in alle Delftse wijken plaatsvinden. In de volgende wijken zijn al enthousiaste bewoners bezig met de organisatie en staat de actie gepland:
• Zaterdag 3 juli van 10-13 uur, Voordijkshoorn
• Zaterdag 10 juli van 10-14 uur, Binnenstad
• Zaterdag 24 juli van 10-13 uur, Wippolder
• Datum volgende week bekend, Tanthof

NK-Tegelwippen
Met het NK-Tegelwippen strijdt Delft, samen met nog vele andere Nederlandse gemeenten, tegen verstening van de stad. Door meer groen kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog – beton houdt warmte vast -, maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger.
Dubbel duurzaam In Delft zijn we dubbel duurzaam bezig. Een groot deel van de tegels in de Hof van Delft wordt door Deelstroom Delft gebruikt als ballast voor zonnepanelen en door bewoners zelf als randje voor een geveltuin, als staptegels en als kruidenspiraal in de tuin.

Meedoen is eenvoudig
Wil je ook meedoen? De Klimaatmaat maakt het makkelijk en biedt voor degene die dat nodig hebben, hulp bij het verwijderen én afvoeren van de tegels en gereedschap uitleen. Kijk op de website van de klimaatmaat, voor meer informatie en schrijf je in!

Tegel eruit, plant erin’ wordt mede mogelijk gemaakt door Duurzaamheidscentrum De Papaver, de gemeente Delft, Hoogheemraadschap van Delfland, de Groene Motor en tuincentrum Groenrijk ‘t Haantje.