Quiz lentebloemen

De lente komt eraan! Speciaal voor jullie hebben wij een quiz over prachtige lentebloemen gemaakt. Doe je mee?

0%

Lentebloemen

Het is LENTE. En je ziet ze vast al in de perkjes en het gras in de tuin: bloemen in mooie felle kleurtjes. Wat weet jij over deze vroegbloeiers?

1 / 5

Toeristen die naar Nederland komen willen altijd één bloem zien: de tulp. Er worden nog steeds nieuwe soorten gekweekt, want dat is ‘big business’, net als vroeger in de gouden eeuw. Maar welke onmogelijke kleur is nog steeds de grootste uitdaging voor tulpenkwekers?

2 / 5

Saffraan is een heel duur specerij. Het wordt veel gebruikt in Indiaas eten; het kleurt je eten geel. Saffraan wordt met de hand geplukt – daarom is het ook zo duur. Uit welke bloem krijgen we de specerij Saffraan?

3 / 5

Welke bloem hoort bij de liefde? Rozen natuurlijk! Maar ook het viooltje staat voor de liefde. In een Griekse mythe waren viooltjes eerst wit tot dat ze werden geraakt door een pijl van een god. Welke god veranderde de kleur van deze bloem?

4 / 5

Planten hebben meer dan één naam: eentje die de meeste mensen gebruiken. En eentje die wetenschappers in de boeken gebruiken.

De wetenschappelijke naam voor sneeuwklokje is Galanthus. Dat betekent “melkbloem”.

Maar ook het ‘gewone’ volk heeft een andere naam voor sneeuwklokje.

Wat is de volksnaam voor sneeuwvlokje?

5 / 5

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier delen. Iedere deel heeft een eigen bestuur, maar ook een eigen bloem. Van welk deel is de narcis nationale bloem?