Kom naar de feestelijke opening van de bijenexpo op 19 juni

Zoem, zoem … daar gaat een bij: zo’n geel-zwart gestreept insect, dat van bloem naar bloem vliegt. Maar wat weet je eigenlijk van deze dieren?

Leren over bijen
Bij de meeste mensen is vooral de honingbij bekend, maar er zijn veel andere soorten bijen, in Nederland alleen al meer dan 350. Ook hommels behoren tot de familie van de bijen. 
In de expo ‘Bijen’ kan je ontdekken hoe (wilde) bijen in Nederland leven, wat ze nodig hebben en hoe wij bijen kunnen helpen om te overleven.

Feestelijke opening
De expo wordt op 19 juni om 14.00 uur officieel geopend door Paul de Bree, voorzitter van Stichting Duurzaamheidscentrum De Papaver.  Iedereen is van harte uitgenodigd om de opening bij te wonen onder het genot van koffie/thee en iets lekkers. Naast het bezoeken van de expo (gratis toegankelijk) is er op die dag voor jong en oud meer te beleven rond bijen.

Lezing over wilde honingbij
Om 14.30 houdt Natasja Roodbergen een lezing over de wilde honingbij. Honingbijen zijn het meest bestudeerde insect op aarde. We weten steeds meer over deze bijzondere bijen. Het gros van het onderzoek is echter in gevangenschap’ gedaan. Een van de weinige onderzoekers die de bijen in het wild heeft bestudeerd is Thomas D. Seeley. Deze lezing is gebaseerd op zijn bevindingen. Ook het boek Honingbijen, een natuurlijke en minder natuurlijke historie van Jacques van Alphen, dat dit jaar is uitgebracht, zal voorbijkomen. Er is ruim tijd voor vragen en om van gedachten te wisselen. En mocht je het verschil nog niet kennen, na deze lezing ben je in staat een bij te onderscheiden van een zweefvlieg of wesp.

Excursie van bijenexpert
Om 14.30 uur start ook een bijenexcursie onder leiding van bijenexpert Marco Tanis. Marco is bioloog en heeft uitgebreid veldonderzoek gedaan naar wilde bijen en hommels die in onze omgeving leven en weet (bijna) alles over hu levenswijzen.

Aan beide activiteiten kunnen maar een beperkt aantal deelnemers deelnemen. Geef je op vóór 17 juni als je het niet wil missen via contact@papaverdelft.nl. Vol = vol.

Activiteiten voor kinderen
Vanaf 14.30 kunnen kinderen bloemen tekenen op een supergroot tekenvel. Ook kan je je eigen bij bedenken, uitknippen en opplakken.

Vanaf 15.00 tot 17.00 uur organiseert imker Jelmer voor kinderen een BIJzonder evenement. Samen met andere deelnemers ga je een kijkje nemen bij de bijen. Ook mag je hem het hemd van het lijf vragen over de bijen en wat wij mensen van hen kunnen leren. Schrijf je snel in via de website van iederal want er is maar plek voor 12 deelnemers.

In het kort

Opening

Lezing

Excursie bijen

Bloemen tekenen en bijen knippen

Bijzonder evenement (kids)

14.00 uur

14.30 uur

14.30 uur

14.30 uur

15.00 uur