Honderden kinderen in Delftse wijk Tanthof vergroenen schoolpleinen

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, gaan schoolkinderen van maar liefst vijf basisscholen in Tanthof hun schoolpleinen vergroenen! Dat maakt de schoolpleinen niet alleen leuker, maar ook aangenamer want zo blijft het koeler op hete dagen én het regenwater zakt makkelijker weg bij hevige buien. Aanleiding voor deze Vergroeningsdag zijn de rioolvervangings-werkzaamheden in Vogelbuurt-West (Tanthof Oost) waarbij gelijk ook de buurt wordt vergroend. 

Dag van de Duurzaamheid 
Op de Dag van de Duurzaamheid geven jonge Groenambassadeurs – kinderen van de vijf basisscholen – samen met Stijn van Boxmeer – dagelijks bestuurder van het Hoogheemraadschap van Delfland- en William van Treuren – bestuurder van Duurzaamheidscentrum De Papaver – het startsein voor de Vergroeningsdag. Hierna gaan alle kinderen van de basisscholen Springwijs, De Regenboog, De Waterhof (twee locaties) en De Bonte Pael aan de slag met het wippen van tegels op de schoolpleinen. De ouders van de kinderen en andere bewoners van Tanthof worden op deze dag opgeroepen het schoolvoorbeeld te volgen en thuis óók een tegeltje te wippen. 

Buurt volgt het schoolvoorbeeld  
De schoolkinderen krijgen op de Vergroeningsdag een plantje mee die ze thuis kunnen planten. Alle buurtbewoners kunnen daarnaast meedoen met het NK-Tegelwippen en zo ook gratis plantjes krijgen. Meedoen wordt wel erg makkelijk gemaakt want De Klimaatmaat, een initiatief van Duurzaamheidscentrum De Papaver, biedt ondersteuning bij het onttegelen én het afvoeren van tegels. De gemeente zorgt voor meer groen in de openbare ruimte en als veel bewoners daarnaast hun eigen tuin vergroenen wordt de wijk pas echt groen en blijft het daarmee fijn wonen nu én in de toekomst. 

Onderdeel van groots educatief project  
Jeugd is de toekomst. Daarom biedt Duurzaamheidscentrum De Papaver de kinderen van groep 1 tot en met 8 lessen over het riool en klimaatverandering. De lessen bestaan uit introductielessen, excursies naar de aannemer, gastlessen in samenwerking met de TU Delft en het Hoogheemraadschap, en lespakketten waarmee de leraren zelf aan de slag kunnen. Het Hoogheemraadschap zorgt voor droge voeten en voldoende water. Zij werkt hard aan het klimaatbestendiger maken van ons gebied. De Vergroeningsdag maakt onderdeel uit van dit educatieve project. Wat begon als een praktische klus, waarbij het regenwater een aparte rioolbuis krijgt om het riool te ontlasten als het hevig regent, groeide uit tot een groots educatief project. 
 
Schoolvoorbeeld, ook voor andere wijken 
De samenwerking tussen de gemeente Delft, Duurzaamheidscentrum De Papaver, het Hoogheemraadschap van Delfland, de vier basisscholen Springwijs, De Regenboog, De Waterhof en De Bonte Pael, woningcorporaties Vidomes en Duwo en bewonersvereniging Heel Tanthof Delft kan als schoolvoorbeeld gelden, ook voor andere wijken waar in de toekomst rioolvervangingswerkzaamheden plaatsvinden.