Wil jij ook samen met miljoenen mensen uit 180 landen onze planeet opruimen? Doe dan mee met de World Cleanup Day! Dit jaar vindt deze grote opruimactie plaats op zaterdag 17 september 2022.

Wat is de World Cleanup Day?

De World Cleanup Day is een wereldwijde opruimactie. Het idee voor deze dag ontstond in 2008 in Estland, waar 50.000 vrijwilligers het hele land opruimden in maar vijf uur. Dertien jaar later, in 2021, doen 20 miljoen mensen in 180 landen mee aan deze opruimactie. Doe je mee met deze actie, dan weet je dat op dat moment in de hele wereld mensen bezig zijn met het schoonmaken van onze planeet! Maak tijdens je opruimactie gebruik van de app Litterati. Hiermee kun je helpen het materiaal en het merk van het gevonden afval in kaart te brengen. Zo kan het zwerfafvalprobleem bij de bron aangepakt worden door bijvoorbeeld ander soort verpakkingen te ontwerpen. Klik hier voor meer informatie.

Wie organiseert de World Cleanup Day?

De World Cleanup Day wordt in Nederland georganiseerd door de Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon. In Delft organiseert De Papaver de World Cleanup Day. Je kunt bij ons terecht voor het lenen van opruimmaterialen zoals afvalgrijpers, afvalzakhouders, vuilniszakken, schepnetten en spandoeken. Ook kunnen wij je advies geven over het organiseren van een opruimactie. We delen ook graag jouw verhaal en foto’s van je actie op onze social media!

Kunnen scholen ook meedoen?

De World Cleanup Day is op zaterdag. Scholen zijn dan dicht. Natuurlijk kun je altijd bij ons opruimmaterialen lenen! Neem contact met ons op als je als school ook een opruimactie wilt doen in de week voor of na de World Cleanup Day.

Tip: combineer een opruimactie met onze gastles over Plastic Soup en/of het lespakket Plastic Soup! Klik hier voor ons meest recente onderwijsaanbod.

Meld je aan voor de World Cleanup Day

Vul het aanmeldformulier in om je aan te melden voor de World Cleanup Day op zaterdag 17 september 2022. 

Samen zwerfafval opruimen is leuk!

Samen zwerfafval opruimen is effectief en bovendien heel gezellig! Wil je meedoen aan de World Cleanup Day en ben je op zoek naar een groep/actie om je bij aan te sluiten? Bekijk de deelnemende opruimacties en geef je op!